2013. június 17., hétfő

A világ 1:72 méretben

Kitöröltem néhány olyan bejegyzést, amelyeket nem éreztem megtartásra érdemesnek. Szeretnék új életet lehelni a blogba, és ha minden igaz, akkor ehhez a makettezés - egész pontosan: figurák festése - lesz a legfontosabb tartalom.

Tavaly tavasszal, egy unalmasnak induló budapesti hétvégén találtam ki, hogy vissza kellene térni ehhez a hobbihoz. Némi információgyűjtés után elmentem a Gyáli úton található játék- és makettboltba, ahol beszereztem az Italeri Napóleon kori francia gyalogságát. Utóbb ugyaninnen szert tettem Zvezda lengyel ulánusokra és francia vezérkarra is, a festésüket pedig javarészt Revell, kisebb részben Humbrol zománcfestékekkel (ugye ez az enamel?) oldottam meg.

Közben természetesen folytattam az internet bújását, megismertem azt, mások hogyan festenek figurákat, és végül néhány dolog annyira megmozgatta a fantáziámat, hogy új projektbe kezdtem miatta. Alapvetően a XVIII-XIX. századi vonalharcászat érdekel most, és a napóleoni időszakot kissé pihentetve visszaléptem száz évet az időben, hogy a Zvezda figuráival életre keltsem a nagy északi háború seregeit. A festéshez akrilt használok, kiélvezve a hígítás és színkeverés előnyeit.

Egyelőre a következő dobozokat tudtam megvenni:

 • svéd dragonyosok. Őket már el is kezdtem festeni, hagyományosan a legmagasabb rendfokozatú figurákkal kezdve. A tiszt, a zászlós és a zenész már majdnem készen van, a lovaikat gyakorlatilag csak lakkozni kell majd. A legénység is úton van, két emberen már 3 szín van és a lovukat is elkezdtem.
 • svéd gyalogság.
 • orosz tüzérség.
 • orosz gyalogság.
Az a tervem, hogy a gyalogosokat 3 fős rajokban, a lovasokat párosával, a tüzéreket ágyúnként alkalmas számú katonával fogom talpalni. (A parancsnokság minden fegyvernemnél kivétel: a gyalogosoknál a tiszt, az őrmester, a zászlóvivő és a dobos is ugyanarra a nagy talpra fog kerülni, a lovasoknál pedig a tiszt, a zászlós és a zenész.) Ha lesz még lendületem, azt sem tartom kizártnak, hogy írok vagy moddolok magamnak játékszabályokat. Mindenesetre egy esetleges játékra gondolva már raktam félre a hát körül néhány olyan, máskülönben hulladéknak minősülő tárgyat, amit kis ügyességgel át lehet majd alakítani terepelemekké.

A rövid távú tervem egyelőre e négy készlet szép kifestése. Sietni nem akarok, minden apró hibát ki fogok javítani a lakkozás előtt (igen, ezek a fiúk már védő lakkréteget is fognak kapni). Ha majd készen leszek velük, akkorra is lesz néhány ötletem:
 • kiegészíteni a gyűjteményt, tehát venni egy doboz svéd tüzérséget és orosz dragonyosokat is.
 • játszani a fegyvernemek arányával. Most az van a fejemben, hogy egy teljes hadtest állhatna 4 gyalogezredből, 2 dragonyosezredből és 1 ütegből. A változatosság miatt nem aggódok: a svédeknél kifestem az upplandi, a närke-värmlandi, a kalmari és mondjuk, némi elnézéssel a Västerbotten gyalogezredet (igaz, forrásom szerint utóbbiak karpust viseltek, de pszt). Az orosz sereg kellemesen változatos egyenruhákat tekintve, itt nem aggódom, hogy ne találnék szép alakulatokat.
 • ha már ez is megvan és még mindig látok fantáziát ennek a seregnek a bővítésében, veszek egy doboz sztrelecet, a svédekhez pedig valamilyen szövetségest, mondjuk kozákokat vagy lengyel szárnyas huszárokat (utóbbiakat pláne akkor, ha festéssel konvertálhatók svéd nehézlovasokká, természetesen szárnyatlanul).
Ez még nagyon a jövő zenéje, de egyelőre van bennem lendület, élvezem a festést, a keresgélést-kutatgatást - majd elválik, mire lesz ez elég.

2 megjegyzés:

 1. GNW szép időszak, Károly, a XII. pedig, valljuk be, kicsit túlzásba vitte. Pár dolog hátha segít:
  1. szerintem ne talpald csoportosan a figurákat. A legtöbb írott játékszabály megadott talp-mértékeket használ, de 2x2cm plasticardra egyesével talpalt gyalogosokkal, meg 2x cca. 3,5-4cm-re rakott lovasokkal szvsz. kitölthető, és ha az egyik szabály nem válik be, lehet váltani a másikra újratalpalás nélkül (ami egy utálatos feladat). Wargame.hu-n van egy cikk erről meg a gyűjtőtalpakról is, az írója mágneses fóliával oldotta meg, hogy a különálló talpak a helyükön maradjanak.
  2. nézz rá a Strelets szettjeire, svéd nehézlovasságuk tuti van (jó eséllyel kisebbek[nyomorultabbak], mint a Zvezda, de nem tűrhetetlenül). Az egyiken van rákfarkas sisak. Ha a Zvezda huszárok nem válnak be, az Orion is gyárt egy dobozzal, fleabayen beszerezhető - ezeknek a fegyvereik is külön vannak (az Osprey könyv nem írja, mennyire kedvelték még a lengyelek a kopját akkoriban, ha nagyon nem, van opció hanyagolni). Vértes lovasságnak lehetőség még puttyból/greenstuffból rittyenteni vértet a Zvezda dragonyosokra, aminek az ötletével eljátszottam, de aztán hagytam inkább.

  VálaszTörlés
 2. Köszi a tippeket! A mágneses talpaláson is gondolkodtam, de igazából pont a te szabályod (A Risk to Take) ihletett meg a csoportos talpaláshoz. Nagyon elegáns megoldásnak tartom, hogy nem szenvedsz a szabályban veszteségekkel, hanem erőpontja van az egységnek, és az csökken, nem a figurák száma.

  VálaszTörlés