2015. szeptember 26., szombat

A XVIII. századi seregek összerakása

Most, hogy végre újra dolgozom a XVIII. századi figuráimon, jó ötletnek találom végiggondolni, mit is szeretnék kihozni belőlük.

A múltkori posztban már bemutatott módon fogom talpalni a figurákat: 4×4 cm-es bázisokra 4 gyalogos vagy 2 lovas kerül. Egy egységet, amit magamban zászlóaljnak vagy svadronnak hívok, négy talp alkot. Tehát egy gyalogsági zászlóalj 16, a lovas svadron 8 figurát igényel.

Jelenleg a következő készleteim vannak:

Oroszok
2 doboz Zvezda gyalogság, azaz 86 figura. Ez elegendő 5 zászlóaljra, és még marad egy kis "felesleg" is, de egy harmadik doboz megvételével már 8 zászlóaljat tudnék kiállítani.

1 doboz tüzérség, ez öt löveget és már-már zavarba ejtően sok kezelőt biztosít, aminek bőségesen elegendőnek kell lennie. (Itt van egy kis ötletem: azt olvastam, hogy a poltavai csatában a Preobrazsenszkij gárdaezred is adott embereket a létszámproblémákkal küzdő tüzérek kisegítésére, úgyhogy lehet, hogy néhány figurát az ő egyenruhájukra kifestve megpróbálom feldobni az alakulatot. Azon is gondolkodtam, hogy a vontatólovak hajtója legyen-e civil ruhás.)

Úton van 2 doboz dragonyos, ami okoz egy kis fejtörést, hiszen egy dobozban 10 lovon ülő és 9 lóról szállt katona található. Az biztos, hogy a lovaglókból kijön két svadron - a legtisztább az lenne, ha beszereznék még két dobozt, és így a 40 lovas szétoszolhatna öt svadronra, illetve a rengeteg lóról szállt figurával is sok mindent kezdhetnék. A leginkább kézenfekvő, hogy alkossanak ők is egy zászlóaljat a gyalogsággal. Ha okosan rendezgetem a 18 figurát és a lovakat, akkor alighanem ki tudok hozni két zászlóaljat is.

Mindenesetre a realitásoknál maradva már csak napok kérdése, hogy minden fontos "hozzávaló" adott legyen egy kicsi orosz sereghez (7 zászlóalj gyalogság, 2 lovassági svadron és 5 löveg).

Svédek
1 doboz Zvezda gyalogság, azaz 43 figura, ami 2 zászlóaljat tesz ki. Ha veszek még egy dobozt, akkor ugyanúgy, mint az ellenfeleiknél, felkerekedik 5-re ez a szám.

1 doboz dragonyosom van, itt szinte mindegyik katona, összesen 15 fő lovon ül. Ez éppen egy híján két svadron, de egy kis kreativitással, rugalmassággal megoldható a helyzet.

Mindenképpen kelleni fog nekik egy doboz tüzérség és egy doboz gyalogság, illetve erősen gondolkodom a lovasok további erősítésén. Így érdekes ellentettje lehetne a mozgékony, agresszív, támadásra berendezkedő svéd sereg a nagyobb, de lomhább orosznak (és azt hiszem, a történelmi realitásokkal sem menne szembe ez a megközelítés).

Osztrákok
Ehhez megvannak a Revell figurák, most hirtelen össze se tudtam számolni, de ez már egy bevethető, kész sereg. A festésükkel egyelőre csak tapogatóztam, de ha egyszer ráérzek, akkor gyorsan fogok haladni a fehér egyenruhákkal. Sőt, nemrég találtam rá a Germania Figuren honlapjára, ahol a hétéves háborúhoz kínálnak az ígéreteik szerint fokozatosan bővülő számban osztrák és porosz csapatokat műgyantából. Ha beváltják ezeket az ígéreteket, sok konvertálástól kímélnek meg (pantallót viselő magyar ezredek, vértesek stb.). Egy baj van velük: egy maroknyi figurájuk kerül annyiba, mint egy teljes műanyag készlet.

Poroszok
Hozzájuk is van vagy 90 gyalogosom és két doboz huszárom. Egyelőre a negyedik helyen állnak a prioritások listáján, itt a HaT rengeteg extra gyalogost kínál, viszont a nehézlovasság és a tüzérség a jelek szerint a Germania nemes feladata lesz.

És ha ezek a seregek mind elkészülnének, akkor jönne csak a java: álmodoztam már kozákokról, oszmán-törökökről, britekről (a Redbox brit gyalogosai nagyon bejönnek), de ezt egyelőre nem ragoznám túl. Próbálok gátat vetni a telhetetlenségemnek és annak, hogy ezernyi dologgal foglalkozom egyszerre. A karcsúsítás és profiltisztítás mondjuk kezdődhetne azzal, hogy túladok a GW-s törpéimen, de egyelőre nem vitt rá a lélek, annak ellenére, hogy az elmúlt évben talán ha kétszer játszottam WHFB-t.

4 megjegyzés:

 1. Szia!

  Nem értem, miért kellene lefokozni a lóról szállt dragonyos figurákat, sima gyalogosnak? Ha négy talpon, talpanként két lovas egy svadron, akkor teljesen jó, ha három talpon, három-három lóról szállt figura jeleníti meg az egységet. Azért dragonyosok, mert mindkét módon harcoltak. Viszont a lovas egységek eleve kevesebb katonából álltak mint a gyalogos megfelelőik, ráadásul a csapat kb 25%-a a lovakat tartja, ha gyalog csatáznak. Vagyis a 4*4-es sima gyalogsággal szemben hátrányban kell, hogy legyenek. Ezért a 3*3 teljesen jó egységméret.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a felvetést, pont ezért írtam a bejegyzést, hogy más nézőpontokat is megkapjak a sajátomon kívül és kiderüljön, ha valami illogikus. :) A 4 talp/egység megközelítésnek az a legkomolyabb oka, hogy két rendszerben gondolkodom egyelőre: Maurice és/vagy Black Powder. (De emlékszem, volt aki kommentben a Rank&File-t ajánlotta, de annak még utána se néztem.) És ha már amellett döntöttem, hogy nem egyesével talpalom a figurákat, akkor valami olyan megoldást választanék, ami minél flexibilisebb.

   Törlés
 2. A Zvezda orosz dragonyosokon én is sokat töprengtem, nem is vettem végül. Kisebb/nagyobb skirmish játékokhoz jól tudnak jönni a lóról szállt figurák, de rendezett nagyobb csatákban nincs konkrét ötletem, hogy lehetne őket hasznosítani, főleg, hogy a dobozban lévő többi lovas jól láthatóan benne van a csata sűrejében és jobbra-balra vagdalkozik. Maurice-ban lehetne belőlük irreguláris gyalogság, lehetne őket együtt aktiválni más irregulárisokkal (lovasokkal is), de akkor a harcértékük megfeleződne. Ha meg reguláris gyalogságként kezeled, és egy arcvonalban verekednek a tömöttebb gyalogos alakulatokkal, akkor pont az az extra veszik el, hogy gyorsan lóra/lóról szállhatnak, mondjuk ezt Maurice "national advantage" kártyákkal meg lehet oldani ügyesbe'. Szerintem a lovashiányra az is jó megoldás, ha a svéd lovasságból festesz ki egy párat orosznak, nincs akkora különbség a ruházat között.
  Írtam már valahol, és továbbra is így van, még a HäT dobozokkal is, hogy a hétéves háború nagyon rosszul ellátott 1/72 figurákkal. Ha vérteseket szeretnél, akkor a Zvezda napóleoni szász vérteseit meg lehet rövidíteni, és északi háborús fejekkel, vagy a HäT porosz gyalogsági dobozból a külön öntött kalapokkal ellátni.
  Részemről a 6mm-es svéd sereg most lett kész, és többségben vannak a lovas egységek (8-9 ló / 7 gyalog), de persze ez önmagában nem jelent sokat. Mondjuk most ott tartok, hogy az északi meg a hétéves háborúhoz is oroszokat kellene vásárolnom, csak közben kacsintgatok a dán/lengyel/szász banda felé is, hiába, nehéz döntések.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nos, megérkeztek a fiúk csak még nem tudtam hazavinni a munkahelyről, nem fért be a táskába a csomag. Azt hiszem, egyelőre elnapolom a problémát, majd festegetek, talpalok aztán kiderül, hogyan osszam be őket egységekbe. Mindenesetre amit írtál, hogy keveredjenek a svédekkel, elég jól hangzik!

   Törlés