Holmik

2013. november 18., hétfő

A Káosz tovább terjeszkedik

Szombaton vettem egy műfű szőnyeget és rögtön fel is avattam egy csatával. Az ellenfél ismét Somi lett, a megszokott káosszal. Most 1500 pontból játszottunk, én érdekes módon kicsit még zavarban éreztem magam, amiért ennyire sok pontot költhettem el. A csatáról ezúttal már képek is készültek, bár nem lettek valami épületesek, de az események illusztrálására talán jók lesznek.

Alapvetésnek a következőket gondoltam:
  • Mivel a káosz csapatai nagyon erősen páncélozottak, azt valahogy át kell ütni.
  • Ha közelharcba jutnak, csak akkor tudom megállni a helyemet, ha jobb felszerelést adok a csapataimnak.
  • Nem lesz még egyszer akkor szerencsém, mint múltkor, amikor a varázslója az első ige kimondásakor elvesztette erejét, tehát fel kell készülni a mágiavédelemre.
Ennek megfelelően a seregemet így raktam össze:
Hero:
  • Runesmith, great weapon, Spelleater Rune, Rune of Resistance - 149 pt
Core:
  • 26 Warrior, great weapon, full command - 286 pt, velük ment a hős
  • 10 Thunderer w/ Veteran - 150 pt
  • 10 Thunderer w/ Veteran - 150 pt
Special:
  • 1 Cannon, Engineer, Rune of Forging, Rune of Burning - 145 pt
  • 1 Cannon, Engineer, Rune of Forging - 140 pt
  • 10 Hammerer, shield, full command - 160 pt
  • 15 Miner, full command - 190 pt
Rare:
  • 1 Organ Gun, Rune of Reloading - 130 pt
Ha minden igaz, ez mindösszesen éppen 1500 pontra kell hogy kijöjjön. Ellenfelem kevés figurája miatt előnyben voltam, mivel tudtam, hogy nincs sok variációs lehetősége. Somi kipakolásnál közölte is, nem érzi úgy, hogy a +500 pont birtokában a serege arányosan erősödött volna a múltkorihoz képest. Ő nagyjából a következőket hozta:
  • Chaos Sorcerer, level 4, Lore of Shadows meg csillió ráaggatott kiegészítő (beszélő koponya, Louis Vuitton táska stb.). Meg is kérdeztem, nem véletlenül Karácsonyfának hívják-e?
  • 5 Chaos Knight, Slaanesh jele
  • 5 Marauder lovas, Slaanesh jele
  • kb. 30 Marauder, Slaanesh jele
  • kb. 20 Chaos Warrior, Slaanesh jele. Velük ment a Sorcerer.
  • 5 troll
A csatatér elég jellegtelenre sikeredett: nagyjából középen állt egy torony, de nem vette senki használatba. A zöld könyvek jelképezik a misztikus erdőket, a fehér hungarocell dobozok a dombok. Majd ha lesz egy kis időm, gyártok terepet.


A fenti képen átható a helyzet a Káosz 2. lépése után. Az első körben a lovagok és a harcosok előrenyomultak (a trollok is, csak ők bután és lassan), a martalócok elbújtak a torony mögött, a martalóc lovasok pedig bekerítő manőverbe kezdtek. Én elhagytam a Gyógynövénytárat varázserdőt a 10 puskással, a Hammerereket is előre mozgattam, keresve, kivel tudnak majd harcba szállni. A lövési fázisban ért az első csapás: az Organ Gun meg akarta sorozni a lovagokat, ehelyett misfire-t dobtam, majd felrobbant a gépezet. Szerencsére a két ágyú sokkal tisztességesebben teljesített: mindkét lövés kiszedett egy-egy lovagot. Ráadásul ekkor elfelejtett Somi rohamozni, és lovagiasan nem élt a felajánlott pótlási lehetőséggel, mondván, jobban kellett volna figyelnie, viseli a következményeket. Így a saját körömben a harcosaimmal megrohamoztam a lovagokat, mi több, a bányászok is megérkeztek a káoszharcosok bal oldalán.

Itt követtem el az első nagy hibát, ugyanis elfelejtettem mozogni velük. Valószínűleg jobb lett volna, ha kicsit hátrébb jönnek be, és ráfordulnak a Warriorok hátára, hogy a következő körben esélyem legyen hátba rohamozni őket.

A lovagok és a törp harcosok csatáját utóbbiak nyerték. Két lovag kidőlt, a maradék eliszkolt. Ekkor a Chaos Warrior csapat megpróbálta megrohanni az ágyút, viszont kifulladt a roham, és megálltak mondhatni a törpéim szájában. Az alábbi kép mutatja, ekkor hogy álltunk:


Még a Káosz körében véget ért a lovagok elleni csata, én pedig a saját körömet azzal kezdtem, hogy a harcosaim megrohamozták a káoszharcos csapatot, akiket oldalba szeretgettek a bányászok is. Arra számítottam, hogy így ki lehet szedni az ellenfél legnagyobb csapatát, és ezzel már zsebben is lesz a győzelem.

Hát, nem egészen úgy alakultak a dolgok, ahogy gondoltam.

A közelharcban 4 sebet vittem be, és mind a négyet kivédte a páncél! Ugyanez történt a bányászokkal is, miközben a káosz sikeresen leütött talán 3 figurát tőlem. Ekkor még Steadfast voltam és állták a csapataim a sarat, viszont a következő harci fordulóban 10 ponttal kaptam ki, a bányászok csak azért nem futottak le a tábláról, mert 2,1-et dobtam... a harcosaimat viszont beérték és levágták a káoszok, majd tovább futottak az ágyúba, amelyet gyorsan szétvertek. Közben középütt a könnyűlovasok megrohanták a kisebbik ágyúmat, (előtte kaptak az arcukba egy kartácsot, amelytől kidőltek az 5-ből ketten, de Slaanesh jele miatt ilyen apróságok nem zaklatták fel lelki világukat) ám a legénység hősiesen kitartott és megvédte magát a csata végéig!


A puskásaimmal nem tudtam érdemben mit kezdeni, inkább próbáltam őket kivonni a harcból, hadd maradjon a végére pontom... az egyik szakasz még tudott egy sortüzet lőni a martalócok hátába, miközben azok megindultak az újra csoportosuló bányászok ellen, de ez nem sok vizet zavart. A Hammerereket viszont ki akartam próbálni a trollok ellen. Bíztam benne, hátha tudnak valamit kezdeni, de mivel az első két Fear teszten elbuktak, nem igazán derült ki, mit is tudnának tenni e szörnyek ellen. A trollok durvábbak voltak itt, mint egy átlagos belpolitikai blogban, és csakhamar leabálták a kalapácsosokat.

A bányászokra egyszerre vetette rá magát a két nagy gyalogsági tömb, de valami csoda folytán bányászaim túlélték a mészárlást, még némi veszteséget is okoztak a Maraudereknek, így a csata végére megmaradtak. Közben az ellenfél varázslója a channelezés közben folyamatosan csökkentette a Leadership értékét, és amikor már csak 4-esen állt, egy channeling során 4 egyest dobott, ezzel az Ld-je 0-ra esett és meghalt.

Ez kicsit olyan, mint a múlt heti történet a kerítéssel...

Végül még az ágyú hozott pontot, amikor a kezelők lecsapták a maradék könnyűlovast. (A nehézlovas egy inch híján nem érte el a pálya szélét, így nem kaptam értük pontot.) Mivel a csata jelentős eseményei voltak az ágyúk ellen rohamozó lovasság akciói, ezért magamban kineveztem az összecsapást a balaklavai csata fantasy analógiájának. Most mondjam, mi az ehhez illő hallgatnivaló?

2 megjegyzés:

  1. Nice :)
    Apró megjegyzés, bár lehet én értem félre: A káoszharcosok az üldözésből belerohantak az ágyúba, és még abban a körben leverték?
    Csak mert elvileg azt a közelharcot csak a következő körben kell lejátszani.
    Az ágyúnak persze mindegy, mert lőni úgyse fog. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban pongyolán fogalmaztam: úgy értettem, hogy ugyanabban a körben, amikor a törpe lépett (mivel a káosz kezdte a meccset), akkor játszottuk le a harcot, de ez így valóban elég szerencsétlen megfogalmazás lett! Köszönöm azért, hogy szóltál, nagyon örülök minden véleménynek, főleg, ha valami hibára derül fény általa. :-)

      Törlés